VRSTE ŠIVALNIH STROJEV

Zadnje čase veliko ljudi sprašuje po šivalnih, stroji, so ljudje, ki se še nikoli niso srečali z industrijskimi šivalnimi, stroji.

Njim je namenjena ta stran, da dobijo predstavo šivanja, namembnosti šivalnih strojev.

Nikoli nisem šival, nikoli se učil za serviserja, delo me je prisililo, da sem se moral učiti in se še zmerom učim.

Moja sreča je, da velik hodim po Evropi, spoznavam različne ljudi, sprašujem in uporabljam to znanje pri svojem delu.

Pokažem ljudem, kako se kaj dela, kako se zbere material za določeno delo, če ne znajo šivati jim, saj malo osnove pokažem, metode šivanja, vrste šivalnih strojev.

Ni mi treba nič delati, sem svoje zaslužil, ampak, da doma ne čakam »Matildo« pridem v delavnico pa še, kaj ustvarjam za svojo dušico, pomagam, ukazujem, delo z usnjem, šivanje, delo na šivalnem stroju, izdelavo različnih izdelkov, svetujem za materiale.

Nekatere tudi spodim, ker mi pridejo solit pamet o usnju, z usnjarnami delam že 40 let, pa še zmerom nisem vsega naučil. Če česa ne vem, pokličem kolege, tehnologe v usnjarno, ki še zmerom delajo in dam nasvet.

Tako tudi o šivalnih stroji, govorijo neumnosti, delam z mehaniki cela desetletja, vsaka napaka na šivalnem stroju je od primera do primera različna.

Nekatere napake odpravite za nekaj minut, za nekatere pa potrebujete cele dneve, ali pa sploh ne odkrijete napake.

Sploh pa pri nas, ko imamo šivalne stroje v poprečju mlade več kot 50 let.

Kako potem, da dobite kakšen rezervni del, morate iskati po celem svetu, da sploh popravite, če se vam splača. Če se, saj malo ne spoznate na šivalne stroje, niste tudi pripravljeni se, kaj učiti, ne kupujte šivalnega stroja. Če vi ne znate pravilno obrniti šivanke, zategniti sukanca, uporabiti pravo debelino šivanke, sukanca, je po vas. Kupite rabljen šivalni stroj, večina sprašuje po cenejšem stroju, boste poklicali dvakrat, trikrat mehanika.

Pride vas dražje burek od pekača, dražje popravilo kot pa stroj, ki ste ga kupili.

Potem se primete za glavo, kaj ste kupili. Malo denarja, malo muzike, bi rekli stari ljudje.

Vsak stroj je specifičen za delo, ki ga opravlja. Poglejte hišne šivalne stroje, poglejte kolik, imajo različni stop zraven, enih delov. Vse to se za nekaj uporablja, industrijski šivalni stroj ni nič drugačen.

Zakaj jas vse to pišem, kaj imam od tega? Nekateri mi je resnično žal, ko pridejo, nekaj bi ustvarjali, da preživijo, nimajo denarja, da kupujejo boljše stroje, reveži se borijo, da zaslužijo kakšen evro, da preživijo otroke družine. Ne znajo, kaj kupujejo, nimajo izkušenj. Kapitalizem jih je postavil na cesto, borijo se za preživetje. Takima rad pomagam, nekateri pridejo večkrat se učiti, šivati, šivajo na različni, stroji, da dobijo občutek, kakšna je razlika med hišnim in industrijskim šivalnim strojem.

Ni moj cilj prodati obnovljen šivalni stroj pa nasvidenje, cilj je, da človek, ki to kupi zadovoljen, sreča me na ulici se zahvaljuje, prinesejo pokazati izdelke, ki so naredili.

Večina skriva, noče pokazati, pojasniti ljudem, v čem nastajajo težave, ne vem, zakaj to počnejo, kaj imajo iz tega? Bog ve, pa je tiho.

Torej predstavim vam vrste šivalnih strojev:

VRSTE ŠIVALNIH STROJEV

Aktivni filtri