VEGETABIL USNJE »KRAVINA«

USNJE RASTLINSKO STROJENO

Usnje strojeno na bazi naravnih strojil, ki so se razvijala čez čas, je to naj starejši način strojenja kož in predelave v usnje. Mi, ki s tem usnjem delamo, imamo svoj naziv »Kravina« poznati med proizvajalci posebej konjske opreme, sedlarji, proizvajalci usnjene galanterije.

To je eden najstarejših načinov strojenja. Trioleti, ki delujejo kot glive, so kompleksne organske snovi, ki se pojavljajo naravno ali sintetično. Surovine, iz katerih so pridobljeni čreslovine (tanini), se imenujejo Triskovi.

V naravi so lubje, lubje, listi in korenine nekaterih rastlin. Z ekstrakcijo dobimo izvlečke, ki jih lahko uporabimo za neposredno strojenje. Poleg teh so tudi čreslovina sintetični ti synthans, ki imajo boljše lastnosti kot naravni čreslovine (tanini).

Vegetabil usnje se uporablja kot težko spodnje usnje, likanec, sedlarsko ali galanterijsko.

Rastlinsko strojeno usnje se uporablja v sedlarstvu, delovnih procesih, obrti, izdelki iz umetniške, zgodovinske rekonstrukcije. Rastlinsko, strojena koža ima veliko namenskih programov: mogoče je stiskati, oblikovati, pobarvati in povoskati.

Rastlinsko strojeno usnje v naravni barvi, je lepa barva potemni s časom, lahko pa pospeši ta proces z mazanjem kože z rastlinskim oljem ali živalsko maščobo, npr. Lanolin (starajo kožo).

Usnjeni materiali iz rastlinskega strojenega usnja so cenjeni zaradi njihove visoke kakovosti.

Iz takega usnja je mogoče storiti in šivati lepe pasove, torbice, denarnice, čevlje, sedla, nožnic za nože, denarnice, zapestnice, svetilke-luči srednjeveške, oblazinjenje ščita in drugih usnjenih dodatkov za obnovo zgodovinskih (Rimljani, antika, Slovani, Vikingi, vitezi, Tevtonski vitezi, Napoleonov časi, 1. svetovna in 2. svetovna vojna). Lahko kupite usnje kot celote, ali že razrezano po deli, ki sta prikazani v svoji kategoriji.

VEGETABIL USNJE »KRAVINA«

Obstaja 133 izdelkov.

Prikazuje 1-15 od 133 izdelkov

Aktivni filtri